Van pure betaalapp naar veelzijdige tool om te winkelen, leven en reizen

publish date
9 februari 2021

Biep-biep-biep! De Payconiq by Bancontact-app viert zijn tweede verjaardag met een verdubbeling van het aantal betalingen. Op twee jaar tijd is de app stevig gegroeid en geëvolueerd naar een app waarmee je bijvoorbeeld ook een trein- of busrit koopt of klantenkaarten in verzamelt.

Kan jij je niet meer inbeelden hoe het was om zonder smartphone te betalen? Dan ben je niet alleen. De afgelopen 12 maanden maakten 4,9 miljoen Belgen gebruik van de Payconiq by Bancontact-app (of een bancaire app die de Bancontact en/of Payconiq betaalmethoden aanbiedt). Een serieuze stijging ten opzichte van 2019. 

In totaal haalden de Belgen in 2020 125 miljoen keer hun smartphone boven om mobiel te betalen met de Payconiq by Bancontact-app (of een bancaire app die de Bancontact en/of Payconiq betaalmethoden aanbiedt), een stijging met 88% ten opzichte van 2019. 

Op Black Friday gingen de cijfers van de app pas echt door het dak: bijna 240.000 keer weerklonk het ‘biep biep biep’-geluid die dag. Ook het gemiddelde bedrag per transactie lag op Black Friday hoger dan normaal: 60 euro, terwijl dat voor de rest van het jaar 46 euro was.

Door de coronacrisis steeg de e-commerce sowieso heel sterk en daarmee ook de online betalingen. Niet meteen een verrassing, maar het valt wel op dat in december 2020 68% van alle online betalingen reeds met de smartphone verliep (in plaats van met de kaartlezer). Dat aandeel bedroeg in december 2019 nog maar 58%.