Podcastreeks ‘Paying Attention’: hoe nieuwe betaalvormen onze maatschappij veranderen

publish date
20 maart 2023

Contactloos, online of mobiel: nieuwe betaalvormen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. In vier afleveringen krijg je uit diverse hoeken te horen hoe nieuwe betaalmethodes onze maatschappij veranderen.

Wij aanvaarden enkel cash”: dit bordje zie je normaal gezien niet meer aan een Belgische kassa staan. Sinds 1 juli 2022 moeten alle Belgische handelaars minstens één elektronisch betaalmiddel aanbieden aan hun klanten. In de eerste aflevering van ‘Paying Attention’ voelt de host van de podcast Fatma Taspinar de bezieler van deze wet aan de tand: minister van Financiën Vincent Van Peteghem. 

Naast de minister, geeft ‘Paying Attention’ ook het woord aan een Limburgse voetbalclub die zijn ervaring deelt en uitlegt hoe de wet bij hen een impact heeft gehad op betalen. Zo onderstreept de penningmeester van de club:  “Alles gebeurde bij ons met cash of met jetons die cash worden aangekocht. Maar intussen zie ik de voordelen in van het elektronisch betalen”. Benieuwd naar het volledige verhaal? Beluister hier de eerste aflevering van ‘Paying Attention’. 

In aflevering twee nemen we een kijkje achter de schermen van het festival Paradise City. Al van bij de eerste editie in 2015 focuste het festival zich op cashless betalen. Organisator Gilles De Decker vertelt in de podcast waarom. De organisator gaat ook de grote vraag niet uit de weg: geven mensen meer uit als ze cashless betalen? Rode Kruis Vlaanderen vertelt in deze aflevering al even openhartig over hun overstap naar mobiel betalen. Wie giften verzamelt op straat, botste nog vaak op het excuus ‘Ik heb geen cash bij’. Is dat nu verleden tijd? Je hoort het allemaal in de tweede aflevering.

In de derde aflevering bespreekt digitaal expert Dado Van Peteghem vier voorbeelden van ‘frictieloos betalen’. Bij parkeerbedrijf Q-Park opent de slagboom automatisch op nummerplaatherkenning als je je Bancontact-kaart aan hun app hebt toegevoegd en bij de MIVB openen de metropoortjes met één tik van je bankkaart tegen de validator. Ook maaltijdbezorgers Uber Eats en HelloFresh zweren bij een laagdrempelig betaalsysteem. Betalen zonder dat je het merkt: je krijgt er alles over te horen in de derde aflevering van ‘Paying Attention’.

Is het goed dat er meerdere opties van mobiel betalen zijn, of maken we het te complex? En gaat mobiel betalen voor veel mensen niet wat te snel? In de vierde aflevering van ‘Paying Attention’ gaan de organisaties Comeos en Unizoin debat over mobiel betalen met Bancontact Payconiq Company. Ook betaaldienst POM, bekend van de QR-codes op facturen, komt aan het woord. Duik mee in dit interessante betaaldebat in aflevering vier!

Beluister de volledige podcastreeks hier.