//9 op de 10 Vlamingen willen in 2018 mobiel betalen

9 op de 10 Vlamingen willen in 2018 mobiel betalen

9 op de 10 Vlamingen willen in 2018 mobiel betalen

De toekomst is hier en jij hoort erbij!

We riepen de Vlaming op om van zich te laten horen. En dat deden ze ook. Maar liefst 7.648 mensen deelden hun mening over mobiel betalen in onze online bevraging. Vlaanderen wenst mobiel betalen duidelijk een positieve toekomst toe. Niet minder dan 91 procent geeft aan het komende jaar zeker met hun smartphone te willen betalen: in de winkel, online of om vrienden terug te betalen. En er is nog meer goesting, want 6 op de 10 antwoordt dat, als het even kon, ze het liefst altijd en overal mobiel zouden betalen. Ook leeft de verwachting dat handelaars mobiel betalen vaker zullen aanbieden of promoten, en dat geldt ook voor openbaar vervoer, parkeren, tanken,…
Voor Payconiq een duidelijk signaal: de toekomst is hier, en iedereen hoort erbij!

Hoe vaak betaal jij mobiel?

Eerlijk gezegd verrasten de resultaten ons zelfs een beetje. De bevraging doet inzien dat mobiel betalen razendsnel groeit. Bijna de helft van de respondenten (48,6%) betaalt 1 tot 5 keer per maand mobiel. Nog eens meer dan een derde (35,5%) betaalt 2 tot 5 keer per week met zijn smartphone. Ongeveer één achtste betaalt vaak mobiel, zelfs meer dan 5 keer per week. Gemiddeld genomen schatten de deelnemers dat 1 op 3 Belgen vandaag al mobiel betaalt.

Jij hoort erbij

Studenten gingen de voorbije jaren heel vlot van start met mobiel betalen, zo leerden we dankzij onze leuke samenwerkingen met verschillende studentenverenigingen in België. Toch zijn ze lang niet meer alleen. Met de smartphone betalen is vandaag het sterkst ingeburgerd bij de leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar. Het overgrote deel van deze leeftijdsgroep geeft aan dat ze vaak inkopen doen voor het gezin. En dat zijn zeker niet allemaal tech families, slechts een kwart van de respondenten komt uit de IT- of financiële sector.

Even verrassend: 17% van wie aangeeft nog nooit mobiel betaald te hebben, zegt dat hij of zij het liefst overal en altijd mobiel zou betalen als dat kon. En dat is nog niet alles. 2 op 5 personen die nog nooit met hun smartphone betaalde, zegt eerder voor hun vergeten smartphone dan voor hun portefeuille terug te keren. Bij mensen die het vaakst mobiel betalen, rijdt 89,3% terug naar huis voor zijn smartphone. Er lijkt dus een gezonde basis aanwezig te zijn voor een reële ommezwaai naar mobiel betalen. Een leuke uitdaging voor Payconiq!

Gemakkelijk, slim en snel

‘Mobiel betalen doe je omdat het een gemakkelijke, snelle en slimme manier van betalen is’, vindt de groep mensen die vandaag het vaakst mobiel betaalt. Het gebruiksgemak dat mensen aan mobiel betalen toeschrijven is niet zo heel verwonderlijk; het sluit aan bij het toegenomen belang dat we aan onze smartphone hechten. Opvallend is dat de helft van de mensen die vandaag al vaak mobiel betaalt ‘veiligheid’ ook een belangrijk reden vindt. Dat is duidelijk anders voor wie nog nooit mobiel betaalde. Hier vindt slechts 16% veiligheid een reden om met de smartphone te betalen.

‘Mensen die nog nooit mobiel betaalden, doen dat omdat ze het niet vertrouwen’, dat denkt 79% van de mensen die wél vaak mobiel betalen. Toch blijkt  dit niet de hoofdreden te zijn. Meer dan 66% van wie nog nooit met de smartphone betaalde, geeft aan dat ze gewoon liever op een andere manier betalen en eigenlijk ook niet goed weten hoe het  juist werkt. 1 op 3 van hen geeft aan geen betaalapps te kennen. Slechts de helft (51,9%) beaamt dat ze minder vertrouwd zijn met mobiel betalen en er daarom niet voor kiezen.

Waar en wanneer je het zelf wil

Of je er nu wél of niet vertrouwd mee bent, de top 3 van voorkeursplaatsen om met je smartphone te betalen, blijft  identiek. Dé plek bij uitstek is de kleine winkel, gevolgd door openbaar vervoer, restaurants en cafés. Bij mensen die nog nooit mobiel betaalden, staan grote winkelketens of supermarkten als vierde  op de verlanglijst. Bij mensen die wel vaak mobiel betalen zijn dit dan weer de online winkels.

Vrienden (terug)betalen blijft een gewaardeerde optie voor beide groepen. Bovendien willen we met z’n allen ook graag mobiel betalen bij dokters, kinesisten, apothekers en andere vrije beroepen.

Voor Payconiq een duidelijk signaal: betalen met je smartphone moet je vooral zelf uitproberen en ervaren. Mobiel betalen doe je met Payconiq. Samen zijn we nu echt aan de toekomst begonnen!

Linken

2018-11-08T12:48:14+00:00